Handbagage regels

De vakantie is geboekt en het aftellen is begonnen. Een paar dagen voor je vertrek wordt de koffer gepakt en je bent klaar om even een week te genieten. Maar wat neem je eigenlijk mee op vakantie en wat mag er in de handbagage koffer mee? Aan het meenemen van handbagage zijn regels verbonden. De handbagage regels verschillen per vliegtuigmaatschappij, maar ze hebben ook wat dingen gemeen. Over deze algemene regels willen wij je graag informeren, zodat jij met een gerust gevoel op reis kunt.

handbagage regels koffer kopen

Afmetingen en gewicht

De belangrijkste regels zijn de afmeting en het gewicht van jouw handbagage. Elke vliegtuigmaatschappij heeft hier in zijn eigen regels, maar over het algemeen kun je er van uit gaan dat er per persoon één stuk handbagage mee het vliegtuig in mag nemen. Hiernaast mag je meestal nog een laptoptas en een tasje met tax free aankopen meenemen. Dit is overigens niet bij iedere vliegtuigmaatschappij zo. Als we het hebben over de afmetingen dan kun je de volgende regel aanhouden: wanneer je de lengte, breedte en diepte van jouw handbagage optelt is dit maximaal 115 cm. Wanneer we gaan meten, dienen we ook de hengsels en de wielen mee te rekenen. De exacte breedte en diepte van de handbagage verschilt per maatschappij, maar is nooit meer als 115 cm. Het maximale gewicht wat je volgens de handbagage regels mag meenemen is erg verschillend en ligt tussen de 5 en 12 kilo. Check voor je vertrekt altijd eerst wat er bij jouw vliegmaatschappij mee mag om te voorkomen dat je op het vliegveld voor onverwachte verrassingen komt te staan en je moet bij betalen.

Afwijkende formaten bagage en kinderwagens

Het spreekt voor zich dat ouders een kinderwagen of buggy mee willen nemen en dus te maken krijgen met andere afmetingen dan wij verstaan onder de standaardregels. Ook hier hebben de vliegtuigmaatschappijen over nagedacht en hun regels op ingesteld. Heb je bagage wat je mee wilt nemen zoals muziekinstrumenten, buggy’s, kinderwagens of sportattributen, vraag dan voor je vertrekt bij jouw vliegtuigmaatschappij na of dit mee mag en welke regels zij hanteren. In principe kun je er van uit gaan dat hoe goedkoper het ticket, hoe waarschijnlijker het is dat je moet bij betalen.

De nieuwste en beste koffers
NAAR DE WINKELVerwijst naar bol.com

Do’s & Dont’s Handbagage regels

In de handbagage regels is ook opgenomen wat we wel en niet mee mogen nemen het vliegtuig in. Zo lijkt het logisch dat we geen gevaarlijke stoffen meenemen als explosieven, wapens en munitie. Maar ook scherpe voorwerpen zijn verboden. Denk hierbij niet alleen aan messen maar ook aan een nagelschaartje en nagelvijl, tenzij het scherpe gedeelte niet langer als 6 centimeter is. Deze mogen dan wel in de koffer mee in het ruim, maar niet in de handbagage koffer.

Handbagage regels per airline

vloeistoffen in handbagage

Als je lang in het vliegtuig hebt gezeten kunnen we ons voorstellen dat je graag even een deodorant op wilt doen of wat haarlak in je haar zodat het na een uurtje slapen toch weer een beetje op zijn plek zit. Deze spuitbussen mogen helaas niet mee, althans niet allemaal. In de handbagage mogen wel vloeistoffen mee in kleine hoeveelheden van maximaal 100 ml. Bij de drogist zijn daarom deodorant, haarlak en nog een aantal verzorgingsartikelen in reisformaat verkrijgbaar. Deze handbagage regels gelden voor gels, pasta’, scheerschuim, crèmes, lipgloss en andere cosmetica.

Maar mag er dan niets mee? Jawel hoor als je rekening houdt met een aantal handbagage regels dan kun je zonder problemen toch wat mee nemen in je tas.

  • Zorg dat de verpakking niet meer inhoud heeft dan 100 ml. Dit lijkt weinig maar is genoeg voor tijdens de vliegreis.
  • De verpakkingen moeten samen in een doorzichtig zakje zitten van maximaal 1 liter. Deze kun je zelf aanschaffen maar zijn ook verkrijgbaar op het vliegveld.
  • Voor babyvoedingen en medicijnen zijn er uitzonderingen.
  • Per persoon mag je maximaal 1 zakje mee nemen met maximaal 1 liter aan vloeistoffen.

reizen met kinderen

Reis je met kinderen dan zijn daar ook regels aan verbonden met betrekking tot easyJet handbagage. Voor kinderen vanaf 2 jaar geldt dat ze een eigen stoel moeten hebben en dat dan ook de reguliere easyJet bagageregels gelden. Er mag één luiertas mee worden genomen als je reist met een baby. Deze moet onder de stoel voor je worden geborgen en mag niet groter zijn dan 45 x 36 x 20 cm. Voor alle kinderen onder de 5 jaar mogen er twee artikelen naar keuze mee worden genomen zoals een buggy, kinderwagen, autozitje, stoelverhoger, baby draagzak of reisbedje. Het meenemen van melk en vloeibaar babyvoeding aan boord van het vliegtuig is toegestaan. Dit valt niet onder de regels van vloeistoffen. Wel moet je dit bij de veiligheidscontrole aangeven.

Tax free aankopen meenemen

Zodra je de ticket- en paspoort controle hebt gepasseerd op het vliegveld, kom je in het tax free gedeelte waar je goedkoop je aankopen kunt doen. Bij deze aankopen is de inhoud van de vloeistoffen niet van belang. De winkel verpakt en verzegeld jouw aankopen graag, zodat je ze ongestoord mee het vliegtuig in kunt nemen. Deze zegel blijft één dag geldig. Mocht je moeten overstappen dan mag je de zegel niet verbreken voordat je jouw eindbestemming hebt bereikt. De algemene handbagage regels zijn dus eigenlijk niet van toepassing bij aankopen op het vliegveld.

Medicijnen in de handbagage

Voor medicijnen wordt altijd geadviseerd om deze te vervoeren in de handbagage koffer. Hiervoor heb je wel een medisch paspoort nodig wat verkrijgbaar is bij jouw eigen apotheek. Hierop staan alle medicijnen die je gebruikt en hun hoeveelheden. Heel handig, dit paspoort wordt ook in het Engels vertaald dus geen gedoe met uitleggen wat je gebruikt en waarvoor.

Ga je op vakantie en twijfel je of iets mee mag in de handbagage, laat je dan altijd eerst goed informeren door de vliegtuigmaatschappij.

De nieuwste en beste koffers
NAAR DE WINKELVerwijst naar bol.com
Privacy voorkeuren
Wanneer je onze website bezoekt, kan deze via jouw browser informatie opslaan van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kun jij jouw privacy voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.