Koffer kwijt; Hier heb je recht op

koffer kwijt hier heb je recht op - miss casey

Een heerlijke zonvakantie naar Aruba zonder je koffer vol zomerse setjes, zwemkleding en een snorkelsetje? Daar wil je niet aan denken, maar helaas is de kans aanwezig dat je koffer vertraagd is. Dagelijks zijn er namelijk 2000 stuks (!) bagage per dag via Schiphol Airport vertraagd. Daarom is het goed om te weten wat je rechten zijn als jouw koffer ontbreekt op de bagageband, zodat je goed voorbereid op vakantie gaat.

Koffer vertraagd, wat nu?

Sta je nog bij de bagageband op je koffer te wachten, terwijl de medepassagiers al richting hun vakantieverblijf gaan? Dat is ontzettend vervelend en hier moet je direct een melding van maken bij de luchtvaartmaatschappij. Dit kun je gemakkelijk doen door een PIR formulier in te vullen bij de bagageservicebalies op de luchthaven van aankomst. Zo weet de luchtvaartmaatschappij dat jouw koffer niet is meegekomen naar de juiste bestemming en daarmee kan de zoektocht naar jouw koffer beginnen. Na het invullen van het PIR formulier ontvang je een bewijs en deze moet je goed bewaren. Je kunt zonder dit bewijs namelijk geen kosten declareren bij de luchtvaartmaatschappij die je maakt door de vertraagde koffer. Daarnaast is het belangrijk dat je bagagelabel, die je bij het inchecken ontvangt, een match is met je PIR bewijs. Dit wordt namelijk gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij.

Rechten bij vertraagde bagage

Je hoeft je vakantie niet te laten verpesten wanneer je koffer vertraagd is. Als vliegtuigpassagier heb je namelijk rechten bij vertraagde bagage. Dit is vastgelegd in de Europese Verordening 889/2002. Ook buiten Europa heb je rechten als vliegtuigpassagier, hiervoor is het Verdrag van Montreal opgesteld. Het is goed om te weten dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor jouw bagage. Dit betekent wanneer jouw koffer vertraagd is, de luchtvaartmaatschappij de extra kosten hoort te vergoeden die jij hierdoor maakt. Dit bedrag kan oplopen tot een bedrag van maximaal 1131 trekkingsrechten, wat neerkomt op ongeveer 1300 euro. Onder extra kosten vallen noodzakelijke artikelen als (zwem)kleding, toiletartikelen en een specifieke uitrusting. Een specifieke uitrusting is bijvoorbeeld een surfplank als je op surfvakantie gaat en jouw surfplank is achtergebleven op Schiphol. Dan mag je een surfplank huren voor de dagen dat jouw koffer ontbreekt. Zo kun je toch nog vakantie vieren!

koffer kwijt miss casey

Belangrijke documenten

Er zijn een aantal documenten noodzakelijk als je een claim gaat indienen voor de extra kosten die je hebt gemaakt. Als je noodzakelijke artikelen gaat huren of aanschaffen moet je hiervan de bonnen goed bewaren. Hoe duidelijker de bon hoe beter het is om de gemaakte kosten terug te krijgen. Mocht je nou geen bon kunnen krijgen bij de lokale surfshop, vraag dan om een handgeschreven bon. Deze bonnen dienen als bewijs dat je daadwerkelijk extra kosten hebt gemaakt. Het is verstandig om hiervan een foto op je mobiel te maken, aangezien je bonnen gemakkelijk kunt kwijtraken. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Daarnaast is het handig om een foto te maken van je koffer en de inhoud hiervan. Mocht je koffer kwijtraken, waar je natuurlijk niet vanuit gaat, dan kun je aantonen wat er allemaal in zit. Je krijgt namelijk de inhoud van je koffer van de luchtvaartmaatschappij vergoed en daarom is het extra belangrijk dat je weet wat hier in zit!

Koffer kwijt?

Het komt gelukkig niet vaak voor dat je koffer daadwerkelijk kwijt is, maar het kan uiteraard altijd gebeuren. Is je koffer na drie dagen nog steeds niet terug? Dan is de volgende stap het invullen van een BIF formulier (Bagage Inventory Form). Je kunt het online BIF formulier vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog. Hier kun je aangeven wat er allemaal in je koffer zat en nog belangrijker; wat de waarde van je spullen in de koffer zijn. Mocht je koffer na 21 dagen nog niet terug zijn, dan wordt je koffer helaas als verloren beschouwd. In dat geval kun je een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij om de waarde van de inhoud van je koffer vergoed te krijgen. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 1131 trekkingsrechten, wat neerkomt op ongeveer 1300 euro. Wanneer de waarde van de inhoud meer is dan 1300 euro had je hier vooraf melding van moeten maken.

Extra kosten terugvragen

Heb je extra kosten op vakantie gemaakt door je vertraagde koffer? Deze kosten kun je gelukkig declareren via de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog. Mocht je er niet uitkomen met de luchtvaartmaatschappij, of heb je geen zin in al dat papierwerk? Er zijn bedrijven die je kunnen helpen bij het indienen van de claim. Zo heb je geen zorgen tijdens je vakantie!

Een opmerking achterlaten

Privacy voorkeuren
Wanneer je onze website bezoekt, kan deze via jouw browser informatie opslaan van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kun jij jouw privacy voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.